NO INCINERADORA A L`ÀREA METROPOLITANA ( VILANOVA i la GELTRÚ )

L’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient a Vilanova i la Geltrú (APMA) considera, davant l’imminent acord polític per a la construcció d’una nova incineradora de residus, que la nova planta —que cremaria una part dels residus municipals generats a l’àrea metropolitana de Barcelona, tindria una capacitat de 450.000 tones, i entraria en servei el segon semestre del 2013— no és una solució acceptable per al tractament de residus.

Volem posicionar-nos públicament abans de l’aprovació inicial del programa metropolità de tractament de residus, en el proper ple del mes de juliol. Aquest pla deixa ben clar que hi haurà una nova planta incineradora. Una de les possibles ubicacions és Vallcarca (Sitges), en una zona exclosa del parc del Garraf degut a la presència de la fàbrica de ciment. Malgrat això, Vallcarca és just al cor de l’espai natural del Garraf i al bell mig de la part marina de la Xarxa Natura 2000 corresponent a les Costes del Garraf.

Abans de cap altra consideració, volem deixar ben clara la nostra aposta vers la reducció, el reciclatge i la recuperació de residus. Els tractaments finalistes (abocadors i incineradores) haurien de ser la darrera opció, quan tota la resta ja haguessin estat explotades al màxim, que definitivament no és el cas actualment. Aquest posicionament, que hem anat defensant reiteradament, ja va portar a foragitar el fantasma de la incineració que va planar pel nostre territori fa més de deu anys.
Incinerar suposa emetre i dispersar a l’atmosfera gasos que contenen metalls pesants (plom, cadmi, mercuri) i gasos organoclorats com les dioxines, furans, àcids, etc.
Les darreres evidències científiques, com ara la classificació de les dioxines dins del grup de substàncies declarades com a cancerígens provats, per part de l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), així com les regulacions europees dels nivells d’emissió, cada vegada més restrictives, o els mateixos criteris i recomanacions sobre prevenció de la salut i del medi ambient, evidencien que l’impacte de la incineració de residus per al medi ambient i la salut humana és inacceptable. %

Quant a airenet

Som un grup de veïns i veïnes de Sant Feliu de Llobregat indignats per la intenció de la cimentera Sanson en incinerar residus.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.